Persbericht Meijering 4 juni 2019

De raad van discipline Amsterdam legt advocaat Meijering een waarschuwing op in de tuchtzaak die de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten tegen de advocaat had aangespannen.

De raad oordeelt dat de deken vooraf geen spreekverbod kan opleggen aan een advocaat – en dus niet van Meijering had mogen verlangen (zoals de deken wel had gedaan) dat hij geen commentaar zou geven op en naar aanleiding van de speciale uitzending van RTL Boulevard over ‘De Holleeder Tape’.

Op die tape beschuldigt de verdachte Holleeder advocaat Ficq (kantoorgenoot van Meijering en destijds advocaat van de veroordeelde crimineel Soerel) van bedreiging, via Holleeders toenmalige advocaat Franken. Op de dag van de uitzending van RTL Boulevard heeft het kantoor van Meijering via Twitter een verklaring van Soerel gepubliceerd over ‘De Holleeder Tape’. Na de uitzending heeft Meijering als gast deelgenomen aan het televisieprogramma Jinek.

Volgens de deken had Meijering dit niet mogen doen. De raad beslist echter dat de vrijheid van meningsuiting, die ook voor advocaten geldt, meebrengt dat een advocaat geen spreekverbod vóóraf kan worden opgelegd. In een noodsituatie zou dit anders kunnen zijn, maar daarvan is hier volgens de raad geen sprake.

Wel valt Meijering te verwijten dat hij bij Jinek uitspraken heeft gedaan over een gesprek dat hij en Ficq met de deken hebben gevoerd. Meijering had zich moeten realiseren dat wat hij van de deken over Franken had gehoord vertrouwelijk was. De uitspraken van Meijering, die erop neerkomen dat de verklaring van Franken Ficq zeker zal vrijpleiten, zijn bovendien onjuist. De raad legt Meijering hiervoor een waarschuwing op.

Link naar de uitspraak
Bekijk de uitspraak